‘Een nieuw systeem, ontwikkeld door een team onderzoekers van de Japanse Toyohashi University of Technology, kan de gedachten van mensen lezen met behulp van hersengolven.
Om de technologie te testen, werd deelnemers aan een onderzoek naar het systeem gevraagd cijfers hardop te zeggen en een robot te gebruiken om in realtime te raden wat ze zeiden, op basis van de metingen van een elektro-encefalogram (EEG) hersenscan. Het apparaat kon een nauwkeurigheid van 90 procent bereiken bij het herkennen van getallen van nul tot negen en een nauwkeurigheid van 61 procent bij het ontcijferen van enkele lettergrepen in het Japans.
"Tot nu toe heeft spraakdecodering van EEG-signalen moeite gehad om voldoende gegevens te verzamelen om krachtige algoritmen op basis van ‘deep learning‘ of andere soorten machine learning te kunnen gebruiken," kondigde de Toyohashi University of Technology aan in een persbericht. "De onderzoeksgroep heeft een ander onderzoeksraamwerk ontwikkeld dat hoge prestaties kan bereiken met een kleine trainingsdataset."
Ondanks dat het apparaat slechts gedeeltelijk effectief is, is het team optimistisch genoeg over de resultaten en gaan ze verder met de ontwikkeling van een brein-computerinterface die gedachten effectief in hoorbare woorden kan vertalen. Uiteindelijk hopen ze de technologie te integreren met een smartphone-app, die volgens hen binnen slechts vijf jaar klaar zou kunnen zijn.
Dit soort technologie is niet alleen nieuw, maar heeft ook het potentieel om gehandicapte mensen die het spraakvermogen hebben verloren, weer te laten communiceren, inclusief degenen die lijden aan verlamming als gevolg van verschillende neurologische aandoeningen zoals ALS, beroerte of ruggengraat. snoer letsel. Hoewel veel huidige technologieën afhankelijk zijn van het vermogen van de gebruiker om zijn vingers of ogen te bewegen om woorden te spellen, zou deze technologie beweging helemaal omzeilen en mogelijk ook snellere communicatie mogelijk maken.
Het team van de Toyohashi University of Technology sluit zich aan bij andere inspanningen van onder meer Facebook, dat aan een vergelijkbare technologie heeft gewerkt, en Elon Musk, die zojuist meer details heeft onthuld over zijn nieuwe onderneming, Neuralink, die tot doel heeft een computerinterface te ontwikkelen die kan worden geïmplanteerd. in de hersenen om de menselijke intelligentie te verbeteren."
Bron: juni Javelosa, futurism.com