“Het is een van de grootste frustraties van het moderne leven: ondanks alle technologische prestaties hebben smartphones nog steeds batterijen die vaak minder dan een dag meegaan tussen oplaadbeurten.
De onbetrouwbare levensduur van de batterij van veel handsets betekent dat eigenaren vaak de keuze hebben om thuis te wachten totdat hun apparaat is opgeladen, of om naar buiten te gaan en het risico te lopen dat de batterij leeg is.
Maar het opladen van je telefoon zou tot het verleden kunnen behoren nadat wetenschappers stappen hebben ondernomen om een telefoonbatterij te ontwikkelen die op zonne-energie werkt.
De onderzoekers geloven dat dit in de toekomst zou kunnen betekenen dat telefoons zichzelf opladen, of op zijn minst een dramatisch langere levensduur hebben.
Hoewel er al externe opladers op zonne-energie bestaan die op een telefoon kunnen worden aangesloten, hebben de wetenschappers van McGill University in Montreal en Hydro-Quebec, het nutsbedrijf van de Canadese provincie, een manier gevonden om licht-oogstende materialen in de ingebouwde batterij te verwerken.
Door moleculen met een lichtgevoelige kleurstof toe te voegen aan de kathode – de batterijterminal waarmee een telefoon wordt gevoed vanuit het lichtnet – konden ze het oplaadproces met behulp van zonne-energie simuleren.
Uit tests bleek dat het mogelijk was om een kleine hoeveelheid energie uit de lichtgevoelige moleculen te genereren, volgens de bevindingen die zijn uiteengezet in Nature Communications.
De wetenschappers zeiden dat ze nu een geschikte anode moeten ontwikkelen, de terminal die energie opslaat en vrijgeeft bij het voeden van een apparaat. Ze zeiden dat als ze hierin slagen, ze de eerste zelfopladende lithium-ionbatterij zullen hebben gemaakt, hoewel dit waarschijnlijk jaren zal duren.
“Theoretisch gezien is het ons doel om een nieuw hybride zonnebatterijsysteem te ontwikkelen, maar afhankelijk van de stroom die het kan genereren als we het miniaturiseren, kunnen we toepassingen bedenken voor draagbare apparaten zoals telefoons”, zegt Andrea Paolella van Hydro-Quebec. leidde de studie.
Er zijn prototypes van een telefoon op zonne-energie gemaakt, maar deze zijn afhankelijk van afzonderlijke zonnepanelen, die waardevolle ruimte in het apparaat in beslag nemen. De zelfopladende batterij zou zelf gevoelig zijn voor zonne-energie, hoewel telefoons opnieuw zouden moeten worden ontworpen om licht in de batterij te laten.
Ondanks de vooruitgang op het gebied van processors, beeldschermen en andere smartphonecomponenten van de afgelopen jaren, is de technologie op het gebied van batterijen nauwelijks veranderd. De vooruitgang is grotendeels te danken aan het feit dat telefoons steeds groter worden, wat betekent dat er batterijen met een hogere capaciteit in passen."
Bron: James Titcomb, www.independent.ie