Apple heeft vanochtend zijn Apple Pay-service gelanceerd in Ierland, twee jaar nadat de service voor het eerst werd gelanceerd, en maakt Ierland het 14e land dat zijn betalingsservice accepteert, samen met de andere landen, waaronder de VS, het VK, China, Australië, Canada, Zwitserland, Frankrijk, Hong Kong, Rusland, Singapore, Japan, Nieuw-Zeeland en Spanje.
De dienst is momenteel beschikbaar voor klanten van KBC en Ulster Bank, maar leden van andere banken kunnen de dienst nog steeds gebruiken via Boon, waarmee u virtuele kaarten kunt toevoegen voor gebruik met Apple Pay-diensten.
Om de dienst te kunnen gebruiken, is een van de nieuwere telefoons van Apple – iPhone 6 en hoger – of een Apple Watch vereist. Het zal ook werken met de nieuwere iPads, de iPod Touch en online via Mac om online en via apps voor diensten en items te betalen.
Apple Pay maakt gebruik van meerdere beveiligingslagen, waardoor betalingsgegevens privé en veilig blijven. Deze beveiliging is zowel in hardware als software ingebouwd.
“Debet- en creditcards worden aan de Wallet van Apple toegevoegd, al wordt er geen nummer op het apparaat zelf opgeslagen en heeft Apple daar ook geen toegang toe. In plaats daarvan wordt een gecodeerd rekeningnummer opgeslagen op de beveiligde chip op je apparaat, die niet kan worden gedecodeerd door Apple of zijn software, en wordt ook niet opgeslagen op Apple Pay-servers of iCloud.
“Het is niet alleen ontworpen om je financiële gegevens te beschermen, maar ook wat je hebt gekocht”, zegt Jennifer Bailey, vice-president van Apple Pay.
Ierse consumenten zijn traditioneel grote gebruikers van contant geld, hoewel het gebruik van contactloze betalingen de afgelopen jaren is toegenomen. De verwachting is dat de introductie van Apple Pay deze trend verder zal versnellen.
“Onze klanttevredenheid over Apple Pay is hoog. Als klanten het eenmaal gebruiken, zijn ze er dol op en gaan ze op zoek naar winkels die Apple Pay gebruiken”, aldus mevrouw Bailey.
De dienst kan worden gebruikt in winkels waar al contactloze terminals zijn geïnstalleerd, die overal verkrijgbaar zijn in Ierland. Onder de lanceringspartners van Apple Pay bevinden zich retailers Insomnia, Centra en Applegreen, terwijl het Guinness Storehouse ook de betalingen accepteert.
“We hebben een sterke stijging gezien, vooral het afgelopen jaar”, zegt Eddie Dillon, directeur innovatie bij KBC Bank Ireland. “Er is een toename van bijna 80 procent in het volume van het digitale online verkeer van ons bestaande online klantenbestand. Ze zijn zich bewust van deze mogelijkheid.”
Hoewel de Apple Pay-service geen limiet oplegt aan hoeveel klanten kunnen uitgeven aan een transactie – en dat doen de banken ook niet – kunnen retailers ervoor kiezen om de contactloze limiet van € 30 voor contactloze kaarten af te dwingen. Sommige oudere terminals hebben mogelijk ook een limiet.
Maeve McMahon, directeur klantervaring en producten van Ulster Bank, zei dat de introductie van Apple mobiele betalingen voor klanten gemakkelijker zou maken.
“Het maakt deel uit van onze klantgerichte innovatiestrategie”, zegt ze. “Wat ons aantal betreft, is het aantal klanten dat gebruik maakt van mobiel bankieren in 2016 met 22 procent gestegen ten opzichte van 2015. De manier waarop mensen bankieren is aan het veranderen.”
De lancering van Apple Pay komt een kwestie van maanden nadat de rivaliserende dienst Android Pay hier voor klanten beschikbaar werd gesteld. AIB en KBC Bank bieden die contactloze betaaldienst aan klanten.”
Bron: Ciara O'Brien, irishtimes.com