Losing Smartphone is Almost as Stressful as Terror Threat

     Te vooruitzicht om een smartphone te verliezen, stress mensen bijna net zo veel als de angst voor een terreuraanval, heeft een nieuwe studie aangetoond.

     Een rapport van de Physiological Society vroeg 2.000 mensen om te beoordelen hoe stressvol zij belangrijke gebeurtenissen vonden.

     "Hoewel voor de hand liggende situaties zoals het overlijden van een geliefde of ernstig ziek worden hoog scoorden, deden moderne zorgen zoals identiteitsdiefstal, vertragingen tijdens het woon-werkverkeer en zelfs op vakantie gaan dat ook."

     De dreiging van een terreuraanval kwam als 13e op de lijst van stressvolle gebeurtenissen, net één punt boven het verliezen van een smartphone, en ver onder het plannen van een bruiloft of verhuizen.

     De bevindingen toonden ook aan dat vrouwen hogere stressniveaus rapporteren dan mannen, vooral rondom het overlijden van een geliefde, ziekte, het verliezen van hun smartphone en Brexit.

     Dr Lucy Donaldson, voorzitter van de Beleidscommissie van The Physiological Society, zei: "De moderne wereld brengt stress met zich mee die we 50 jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen, zoals sociale media en smartphones."

     "Het was opvallend dat voor elk afzonderlijk evenement in deze studie, van geldproblemen tot Brexit, vrouwen hogere stressniveaus meldden dan mannen. Dit kan een echte impact hebben op de gezondheid van vrouwen."

     "Hoewel veel mensen zich bewust zijn van de invloed van stress op het mentale welzijn, is het ook belangrijk om de impact op de systemen van het lichaam in overweging te nemen."

     "Je hersenen, zenuw- en hormoonsystemen reageren op stress en dit heeft invloed op je hart, immuunsysteem en spijsverteringssysteem. Wanneer stress aanhoudt, kunnen deze effecten op het hele lichaam resulteren in ziekten zoals zweren of een verhoogd risico op een hartaanval."

     Te studie was gebaseerd op de Holmes en Rahe stressindex die in 1967 werd samengesteld om te bepalen hoe verschillende levensgebeurtenissen mensen beïnvloeden. Hoewel de dood van een geliefde bovenaan beide indexen stond, zijn mensen vandaag de dag veel minder bezorgd over echtscheiding dan in de jaren 60.

     Te bevindingen toonden ook aan dat het meest gestreste gebied is, terwijl het minst gestreste het zuidoosten van Engeland was. Het oosten van Engeland was merkbaar van streek door vertragingen in hun woon-werkverkeer, terwijl Londenaren het meest optimistisch waren over op vakantie gaan.

     Stressniveaus lijken ook toe te nemen met de leeftijd, waarbij oudere mensen zich veel meer zorgen maken over ziekte en gevangenisstraf dan jongere mensen.

     De Fysiologische Vereniging zei dat ze hoopte dat de studie het bewustzijn zou vergroten over het effect van stress op de werking van het lichaam.

     Tijdens stressvolle situaties bereidt het lichaam zich voor op actie door hormonen in de bloedbaan vrij te geven, wat invloed heeft op het hart, evenals op het spijsverterings- en immuunsysteem. Frequente en langdurige stress kan op de lange termijn fysiologische problemen in het lichaam veroorzaken.

 

Bron: Sarah Knapton, telegraph.co.uk

laat een reactie achter